Drewno kominkowe czyli paliwo do ogrzewania

Drewno do kominka lub jak potocznie nazywane drewno kominkowe będą paliwem musi spełniać pewne cechy dlatego warto wiedzieć kilka rzeczy. Drewno kominkowe powinno być gęste twarde i suche.

20150820_164803

drewnoibrykiet.bialystok.pl

Drewno kominkowe do palenia w kominku, należy wziąć pod uwagę kilka parametrów: jego gęstość, twardość, łupliwość, zawartość kory i stopień wysuszenia, a także szybkość przesychania. To one w dużej mierze decydują o wielkości płomienia, ilości uzyskanego ciepła i ilości dymu, który towarzyszy spalaniu.

drewno rek

drewnoibrykiet.bialystok.pl

Kaloryczność drewna opałowego, czyli to jest sama wydajność zależy głównie od gęstości po wysuszeniu. Paleniu twardego drewna towarzyszy niewielki płomień, ale za to oddaje ono więcej ciepła. Spala się wolniej, a więc wymaga rzadszego dokładania. W efekcie, choć droższe, może się okazać bardziej ekonomiczne, a na pewno zapas zajmie mniej miejsca, niż w przypadku drewna miękkiego, przykładem może być porównanie drewna iglastego do liściastego gdzie np. liściaste jak brzoza palić się będzie o wiele dłużej.

Z kolei trzeba pamiętać, iż duży procentowy udział kory obniża wartość opałową drewna. Kupując drewno o dużej zawartości kory, musimy zamówić nieraz nawet trzykrotnie większą jego ilość, niż takiego, które zawiera jej mniej, niejednokrotnie zdarza się, że sprzedawcy nie informują nas o tym, i bardziej patrzą na ilość niż na jakość. Z kolei wartość opałowa drewna mokrego jest niewielka, znaczna część energii cieplnej bowiem zostaje zużyta do odparowania wilgoci. Niewystarczająco wysuszone drewno kominkowe będzie się dymić i trudniej się będzie rozpalać. Za tym idą problemy z utrzymaniem odpowiedniej temperatury.Do rozpałki możemy kupić tzw. rozpałkę-smolina lub zrzyny tartaczne2014-04-20 17.06.48

Ostatnim parametrem jest zdolność przesychania drewna. Ma ona znaczenie, kiedy kupujemy drewno świeżo ścięte. Właściwość ta decyduje o tym, po jakim czasie sezonowania drewno będzie się nadawało do spalenia. Różnice są bardzo duże – od kilku miesięcy w przypadku brzozy aż do trzech lat, kiedy chodzi o dąb. O zdolności przesychania decyduje nie tylko zawartość wody, ale też swoista struktura drewna.

Aby drewno zdążyło wyschnąć, po ścięciu powinno być sezonowane, czyli suszone pod dachem średnio przez rok a dla gatunków takich jak dąb,grab,jesion to dwa do trzech lat.

Co ważne używając kominka nie powinniśmy w ogóle do palić drewna impregnowanego albo lakierowanych sklejek, płyt pilśniowych,opakowań po brykietach etc.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drewno-brykiet i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *